Naar volgende pagina

Herkomst van de muis

Wanneer we over muizen hebben, dan hebben we over heel veel soorten en niet alleen over de bekende 'huismuis'. Wanneer we over de soortenindeling hebben, dan hebben we het over de stam Chordata, klasse Mammalia of wel zoogdieren. Onder de zoogdieren heb je de orde Rodentia of wel knaagdieren. En onder Rodentia heb je de familie Muridae of wel muisachtigen. Bij de muisachten wordt onderscheid gemaakt in echte muizen (Mus) en echte ratten (Rattus). De familie Maridea kent ongeveer 1.500 (onder)soorten. De kleinste is de Afrikaanse dwergmuis die slechts 5 centimer lang is en de grootste soort is de reuzeschorsrat van maar liefst 50 centimeter lang. In de taxonomie worden alle muisachtigen kleinder dan 13 to 15 centimeter gerekend tot de dierenrijk muizen. Alles wat groter is wordt gerekend tot de ratachtigen.

De muizen stammen af van de vroegere Muroidea en specifiek de Myocricetodontinae. Deze wordt beschouwd als de voorouder van de gerbils en van de Potwarmus, die voornamelijk in Pakistan en Thailand voorkwamen. Daar stamde de Antemus vanaf. Dit geslacht is bekend vanaf 13,75 miljoen jaar geleden en alles wat hieronder viel is reeds uitgestorven. Antemus wordt gezien als voorloper van de echte Murinae, de muizen en ratten van de Oude Wereld.. Later, 12,5 miljoen jaar geleden, verscheen Progonomys, een geslacht van knaagdieren uit de muizen en ratten van de Oude Wereld. Deze dieren hadden lange, smalle kiezen en waren iets groter dan de huismuis. In deze tijd ontstonden verschillende geslachten waaronder Mus, de kleine muisachtigen.

Deze site gaat specifiek over de kleurmuis en als je naar de soort gaat kijken, dan hebben wij het over de huismuis. Genetisch zijn ze bijna identiek op enkel mutatie na en ze kunnen onderling gekruist worden. De huismuis komt van oorsprong al in Europa en Azië voor en in de evolutie zich aan de wereld aangepast. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat huismuizen al zo'n vijftienduizend jaar in de buurt van de mensen leven. Daarvoor leefden ze in de natuur en aten wat zij daar vonden. Maar de aard van de muis is dat zij gemakkelijk hun voedsel willen vinden en dat is de reden dat ze mensen volgen en dat in de tijd dat wij jagers en verzamelaars waren. De veranderingen in de populatie van mensen, de uitvindingen die wij gedaan hebben, hebben wij een heel ander levenspatroon gekregen en hebben wij landbouw ingevoerd in plaats van iedereen individueel zorgen voor voedsel. Muizen hebben zich daaraan moeten aangepast.

Duizenden jaar geleden begonnen de Chinezen, Japanners en Grieken muizen in gevangenschap gaan houden en gaan fokken. In de Griekse tempel voor Apollo werd de witte muis vereerd en als geluksbrenger beschouwt. Ook in India waren er verschillende tempels waar de muis vereerd werd. In Japan is men begonnen om de muizen als proefdier te gebruiken. In de laboratoria zijn veel mutaties ontstaan die later naar de particuliere fokkers zijn gegaan. En de muizen werden steeds meer op kleur gefokt. In Groot-Brittannië begonnen ze daarvoor wetstrijden te organiseren en zijn ze verenigingen speciaal voor muizenfokkers gestart. Nederlandse fokkers zagen in Engeland de compitities en hebben in 1973 de Nederlandse Muizenfokkers Club (NMC) opgericht. Deze vereniging bestaat nog steeds en is qua naam gewijzigd in Nederlandse Knaagdierenfokkers Vereniging. Dit kwam omdat ook fokkers gingen aansluiten die geen muizen fokten, maar bijvoorbeeld gerbils en hamsters. En op de keuringen ook andere dieren gekeurd werden.

Door de verschillende kleuren en variaties hebben de muizen die in gevangenschap gefokt en gehouden worden de naam kleurmuis gekregen.

Bronnen:
Muizen en ratten van de Oude Wereld
Muizen leven al vijtienduizend jaar in de buurt van mensen
http://www.knaagdier.com/de-kleurmuis/oorsprong/

Foto betreft een bewerkte versie van de tekening van John Gould, Mammals of Australia, Vol. III Plate 14